Intervju med Anette Karlsson och Pernilla Johnsson på Barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Lund
-Vill ni berätta lite om er själva och era yrkesroller?
T.v. Anette Karlsson, arbetar som Smärtsjuksköterska inom postoperativ smärta samt driver utvecklingsarbete inom smärtområdet.
T.h. Pernilla Johnsson, arbetar som Barnsjuksköterska inom postoperativ smärta på Dagkirurgen och på Barnortopedi.
-Använder ni lustgas frekvent i er verksamhet?
Jag har behandlat med lustgas en hel del, till exempel vid såromläggningar, botoxinjektioner och frakturer. Men vi måste bli ännu bättre på att behandla fler patienter med lustgas, säger Pernilla.
Jag har inte använt lustgas alls fram till nu, säger Anette.
-Ni behandlade en patient med lustgas idag, hur var det?
Den mobila lustgasdestruktor var påslagen och på plats i behandlingsrummet så vi kunde börja behandla med lustgas direkt. Det gick bra. Det var en patient i yngre tonåren med viss sjukhusrädsla. Nu blev hon erbjuden lustgas och hennes upplevelse var så positiv att hon gärna blir behandlad med lustgas igen. Och vi som genomförde behandlingen kunde koncentrera oss på patienten.
-Hur lång tid tog ingreppet?
Ingreppet tog sammantaget 10 min, sedan var hon klar och kunde gå till skolan. Det positiva med lustgasen är att det går snabbt ur kroppen. Vid tidigare behandlingar när patienten fått annan typ av smärtlindring, har hon blivit kvar på sjukhuset och inte kunnat gå till skolan på ett par timmar för att kvickna till.
Nu när vi har lustgasdestruktorer på plats hoppas vi kunna erbjuda patienter lustgasbehandlingar mer frekvent.