”Enorma fördelar att investera i en mobil lustgasdestruktor som gör det möjligt att behandla barn med lustgas vid procedursmärta”

Efter 27 år som Barn- och ungdomsspecialistsjuksköterska har Camilla Forsström en gedigen erfarenhet av yrket. De senaste sex åren har hon arbetat på Huddinge Barnakutmottagning där hon utbildar personalen i lustgashantering och där smärtsamma procedurer tillhör det dagliga arbetet. 2017 investerade avdelningen i en mobil lustgasdestruktor som gör det möjligt att använda lustgas där behovet finns, utan att påverka arbetsmiljön eller den yttre miljön. Enbart 1 kg lustgas motsvarar 298 kg koldioxid eller 2000 km bilkörning.

Intervjuperson:

Camilla Forsström,
Barn- och ungdomsspecialistsjuksköterska, Huddinge Barnakutmottagning

”Jag kan säga att sedan vi köpte den här lustgasdestruktorn är det en ren gudagåva, man blir nästan lyrisk varje gång en använder den. Att använda lustgas, som är både smärtstillande och sederande, gör enorm skillnad vid dessa procedurer som tidigare har kunnat vara mycket traumatiserande för barnen eller krävt anestesi för att kunna genomföras. Jag kan ju tycka att de ska finnas på vårdcentraler och överallt,” inleder Camilla.

Vi förstår att du ser många fördelar med lustgas. Har destruktorn möjliggjort att ni kan behandla fler barn?

– Ja, att vi kan använda lustgas som smärtlindring och lugnande för barn, det har enorma fördelar som verkligen måste framhävas. Behandlingen börjar verka nästan omgående, det tar bara några minuter. Vill du avbryta eller är färdig, då tar det bara ytterligare någon minut så är barnen som vanligt. Annars hade du behövt ge läkemedel i munnen som sederar dem hela dagen. Innan vi hade den här mobila destruktorn kunde vi inte ge lustgas i samma utsträckning, vi har inget utsug här på barnavdelningen så på grund av miljöskäl kan man inte bara ta hit en apparat och behandla hur som helst. Tidigare var det enbart barnsmärtteamet som hade möjlighet att behandla med lustgas så då fick vi vänta på att de skulle bli tillgängliga. Efter att vi fick den här mobila destruktorn som är enkel att använda och lätt kan flyttas så får vi ett mycket större användningsområde.


Du utbildar i lustgashantering, hur kommer det sig?

– För att jag brinner för det och för att jag gått en utbildning hos en narkossjuksköterska. Jag har ju jobbat jättemånga år och varit med om att man har behövt använda andra behandlingsmetoder innan lustgasen kom. Det finns inget som kommer i närheten av att vara lika bra som lustgas. Till exempel använder vi det på barn som ska göra ett ryggmärgsprov eftersom de är rädda och för att det gör ont. Man kan även ge lustgas till väldigt stickrädda barn när man ska sätta PVK:er, det är jättebra och hade ej varit möjligt utan denna destruktor.


Vad gör man om någon är stickrädd på en akut, får de något annat?

– Här hos oss smärtlindrar vi alla barn om inte deras tillstånd är livshotande så att vi måste sticka dem på en gång. Sedan används i första hand lustgas om det går, annars något sederande i munnen.


Lustgas frigör personal jämförelsevis med om man måste söva ett barn, så det borde vara ekonomiskt bra att behandla med lustgas?

– Ja absolut, vid en sövning måste de ha övervakning på ett helt annat sätt. Om man tänker till patienten så är det bara fördelar med lustgas, de slipper bli helt traumatiseande av att det gör ont. Du ska bara höra hur barnen berättar under tiden eller efteråt, då förstår du att jag är lyrisk över den här destruktorn som tillåter oss att använda lustgas. Föräldrarna är oftast väldigt oroliga och tänker att det här kommer att bli fruktansvärt. De kanske har gjort ett ryggmärgsprov själva och vet hur hemskt det är, men så ser de att det går lugnt och sansat till och det är någonting de är supertacksamma för. Det är verkligen guld.


I Sverige är miljödebatten och frågan om CO2 utsläpp oerhört viktig. Uppsamling och destruktion av gasen är därför en förutsättning för att kunna fortsätta behandla med lustgas. Hur ofta använder ni destruktorn?

– Dagligen i stort sett, särskilt nu efter sommaren när vi behöver göra ryggmärgsprover. Vi ska använda den snart faktiskt, om 15 minuter redan.


Du tycker att även vårdcentraler borde använda sig av lustgas. Varför tror du att det inte har skett?

– Jag tror det handlar om att ingen har utbildat dem så de kanske inte känner till alla fördelar. Det finns ju hur många patienter som helst som är stickrädda till exempel. Jag fick tjata i många år innan vi köpte in den här destruktorn, jag hade sett den på en annan avdelning i Stockholm. Den är verkligen välanvänd här på avdelningen.


Artikel från Barnbladet, 2022-10-10.

UK Rapport:

Lustgas tillhör kategorin växthusgaser och bidrar till jordens växthuseffekt. Lustgasutsläppen inom sjukvården står för en stor del av de totala utsläppen globalt. I UK står den för 5%.

MDU Rapport:

Medclair’s mobila destruktor (MDU) använder en katalytisk process för att bryta ner den uppfångande lustgasen (N2O) till vanlig luft (Syre O2 och Kväve N2) som sedan släpps ut i rummet.
Test utfört av IVL Svenska Miljöinstitutet, visade att destruktionen av lustgas alltid var mer än 99%.

Previous
Previous

Intervju med Anette Karlsson och Pernilla Johnsson på Barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Lund

Next
Next

Medclair’s MDU - a contributor in reducing the carbon footprint